Tisková zpráva hnutí Fridays for Future
31. 5. 2024 Praha

Hnutí Fridays for Future svou sedící stávkou za klima upozornilo veřejnost na nebezpečí mediálního impéria Daniela Křetínského. Jako problém studenti vnímají Křetínského podnikání ve fosilním průmyslu a vlastnictví významné části české mediální scény. Křetínského vliv na média přispívá k nedostatečné informovanosti české společnosti o dopadech klimatické krize.

Studenti se před sídlem Czech News Center (CNC) sešli pod heslem „Za mediální prostor bez fosilních potvor.“ Stávkou chtějí rozproudit celospolečenskou debatu o nebezpečí, které představuje vliv fosilní oligarchie na jedny z nejčtenějších médií v České republice. Studenty nejvíce trápí, že média odvádí pozornost od nutnosti systémových změn, hlavně spravedlivého odstupu od fosilních paliv.  Média pod vlivem fosilní oligarchie se toho snaží dosáhnout přenášením odpovědnosti za klimatickou krizi na jednotlivce, nebo tím, že o klimatické krizi nepíší vůbec. Ve skutečnosti však klimatickou krizi z největší části způsobují právě fosilní korporace.

„I přesto, že klimatická krize stále nabírá na intenzitě a všude kolem nás vidíme její dopady, v českém mediálním prostoru se o tom stále neinformuje dostatečně. Když už se o klimatu v médiích mluví, je to často v negativní konotaci. Místo toho, abychom v médiích četli o příčinách a dopadech klimatické krize, vidíme pouze útoky na snahy o její řešení,“ pronesl za Fridays for Future Oleg Tožička. Na transparentech se objevila hesla jako „EPH musí skončit” a „Média lidem, ne oligarchům.

Daniel Křetínský z více než 50 % vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), který mezi evropskými fosilními korporacemi zaujímá třetí příčku v produkci emisí oxidu uhličitého. Pod tento holding spadá nespočet uhelných a plynových elektráren. EPH v mnoha případech uměle prodlužuje životnost elektráren a významně tak brzdí snahy o ekologickou transformaci energetiky. Spalování fosilních paliv, jako jsou uhlí a plyn, je hlavní příčinou klimatické krize. Z nedávné investigace Deníku Referendum navíc vyplývá, že EPH zatajuje až polovinu svých emisí.

Je pro nás nepřijatelné, že média vlastněná Danielem Křetínským zavírají oči před značnou podporou ruské agrese na Ukrajině Křetínského firmami. EPH částečně vlastní a spravuje firmu EUSTREAM, která do EU stále dováží ruský plyn. Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce dokonce označila firmy Daniela Křetínského za podporovatele ruské agrese,” uvedl tiskový mluvčí Fridays for Future Tadeáš Pospíšil.

Stávka proběhla před sídlem Czech News Center, mediálního domu, který spadá pod společnost Czech Media Invest (CMI), kterou z 50 % vlastní Daniel Křetínský. Pod CNC

spadají jedny z nejčtenějších českých deníků – Blesk, Reflex, E15, AHA! a nebo

HEYFOMO, cílící hlavně na mladé lidi. Stávkující se domnívají, že Křetínského média o klimatické krizi píší nedostatečně, zaujatě nebo vůbec.

Vliv Daniela Křetínského na média spadající pod CMI se potvrdil již v několika mediálních kauzách. Příkladem může být kauza okolo nákupu společnosti NET4GAS, která provozuje klíčovou plynovou infrastrukturu. Minulý rok se o nákup společnosti ucházely Křetínského EPH a český stát. Daniel Křetínský tehdy využil svého mediálního vlivu, aby se v očích veřejnosti nákup NET4GAS státem jevil jako nevýhodný a stát tak od nákupu odstoupil a NET4GAS by mohl koupit Křetínského EPH.

Je důležité si uvědomit, že v českém mediálním prostoru se klimatické krizi nedostává tolik pozornosti, kolik by potřebovala. Česká společnost není dostatečně informovaná o příčinách a dopadech klimatické krize a přenášet odpovědnost na jednotlivce za žádných okolností nepovede k jejímu řešení. Klimatická krize je jeden z největších problémů, se kterým se v dnešní době potýkáme. O čem jiném by tedy měla média psát, když ne o klimatické krizi?” uvedla tisková mluvčí Fridays for Future Viktorie Mrázková.

Kontaktní osoby:
Tisková mluvčí
Viktorie Mrázková
viktorie.mrazkova@fridaysforfuture.cz
+420 773 680 774

Tiskový mluvčí
Tadeáš Pospíšil
tadeas.pospisil@fridaysforfuture.cz
+420 602 749 700