Tisková zpráva hnutí Fridays for Future
24.
6. 2024 Praha

Hnutí Fridays for Future svým happeningem vyzvalo společnost ČEZ k rychlému odstoupení od uhlí, plynu a dalších fosilních paliv. Za problematickou považují snahu ČEZu prezentovat se jako lídr v udržitelné energetice, zatímco společnost nadále provozuje většinu uhelných elektráren v Česku. Studenti také akcentovali důležitost sociální spravedlnosti v energetické transformaci.

Happening proběhl v pondělí ráno před budovou Kongresového centra Praha, ve které právě začínala valná hromada akcionářů společnosti ČEZ. Přestože se tato společnost označuje za lídra v oblasti udržitelné energetiky, je jedním z největších producentů emisí skleníkových plynů v České republice a stále také usiluje o prodloužení těžby na dole Bílina za hranici původních územních limitů. Studenti a studentky na společnost mimo jiné apelovali, aby neodkládala odstup od uhlí a požadovali jasný termín konce spalování uhlí.

“Společnost ČEZ se nemůže chlubit svou udržitelností bez jasného a závazného plánu, kdy skončí se spalováním uhlí. Nejasná vyjádření o konci využívání  uhlí kolem roku 2030, který indikují současné ekonomické podmínky, v nás vzbuzují nedůvěru k odhodlání ČEZu plnit své klimatické závazky,” pronesl na místě tiskový mluvčí Fridays for Future Oleg Tožička.

Studenti také nesouhlasí s plány společnosti nahradit při výrobě elektřiny a tepla uhlí fosilním plynem. Ten má totiž sice při spalování o polovinu nižší emise než uhlí, avšak při jeho těžbě, zpracování a transportu dochází k tak významným únikům skleníkových plynů, že celkové emise jsou stejné jako u uhlí. Studenti se tak obávají, že vybudování nové plynové infrastruktury povede k dalšímu oddalování konce spalování fosilních paliv. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) si výstavbu jakékoliv fosilní infrastruktury nemůžeme dovolit, máme-li udržet oteplení planety pod 1,5 °C.

Studenti připomněli také povinnosti, které má ČEZ vůči lidem, jichž se transformace energetiky dotkne. Na desetitisíce lidí již dopadá energetická chudoba, která se bude v budoucnosti jen prohlubovat, pokud nebude energetická transformace zároveň spravedlivá. Na přechod k obnovitelným zdrojům energie nemohou doplácet ti, kteří za klimatickou krizi mohou nejméně – lidé z uhelných regionů a pracovníci v uhelném a plynovém průmyslu. 

Studenti na akcionáře společnosti ČEZ na rozdávaných letáčcích apelovali, že je nejvyšší čas postavit se klimatické krizi čelem a činit rozhodnutí, na která v budoucnosti nedoplatí nejmladší generace. Akcionáři nesmí myslet při svém rozhodování jen na zisk, ale zejména na ty, o jejichž budoucnosti se v budově Kongresového centra rozhoduje, sami zde však nemají hlas.

Kontaktní osoby:
Tisková mluvčí
Viktorie Mrázková
viktorie.mrazkova@fridaysforfuture.cz 
+420 773 680 774

Tiskový mluvčí
Oleg Tožička
oleg.tozicka@fridaysforfuture.cz
+420 733 302 183